رابط کاربری یا UI چیست ؟
تیم طراحی و توسعه سایت باینری بادیز
رابط کاربری یا UI چیست ؟
یکی از ویژگیهای اساسی هر محصول، قابلیت استفاده آن است. به عنوان مثال، وقتی میخواهید در را باز کنید، از دستگیره استفاده میکنید. بدون وجود دستگیره، نمیتوانید در را راحت باز و بسته کنید و این به معنی عدم قابلیت استفاده آن است.
همچنین، وقتی میخواهید از یک چاقو استفاده کنید، دسته آن را میگیرید. بدون دسته، مجبور میشوید تیغه چاقو را با دست بگیرید که هم خطرناک است و هم استفاده از آن راحت نیست.
در حقیقت، هر چیزی که به ما امکان استفاده از یک محصول را میدهد، رابط کاربری نامیده میشود.
از این منظر، رابط کاربری یک تاریخچه در طول تاریخ دارد. هر محصولی که توسط انسان تولید میشود، باید در اصل قابل استفاده باشد و رابط کاربری مناسبی داشته باشد.

همانطور که گفتیم، مفهوم رابط کاربری در طول تاریخ وجود داشته است، اما اصطلاح UI یا طراحی رابط کاربری در عصر کامپیوتر به معنای امروزی به وجود آمد. امروزه، UI به عنوان فضایی تعریف میشود که در آن تعامل بین انسان و ماشین رخ میدهد. با پیشرفت استفاده از کامپیوتر و ابزارهای دیجیتال، دانش طراحی UI نیز شکل گرفت. هدف این دانش، ارائه محصولاتی است که برای کاربران قابل استفاده آسان باشند.
طراح UI به این فکر میکند که المانها باید در کجای صفحه قرار بگیرند، فرمها چگونه طراحی شوند، دکمه ارسال فرم کجا قرار بگیرد، چگونه خطاها به کاربر نشان داده شوند و گزینههای اصلی کجا قرار بگیرند تا به راحتی قابل مشاهده باشند و غیره. کاربران از پر کردن فرمها ناراحت هستند! یکی از دلایل این مشکل، نحوه طراحی فرمها است. وجود فیلدهای بیشمار، نزدیکی زیاد بین آنها، دریافت اطلاعات بیربط از کاربر وجود دارد که باعث میشود او فرم را به نیمهکاره رها کند.
تفاوت بین طراحی گرافیک و طراحی رابط کاربری چیست؟
به دلیل استفاده از عبارت “طراح” یا “طراحی”، گاهی اوقات رابط کاربری به عنوان زیرمجموعه هنر و طراحی در نظر گرفته میشود. برخی از بزرگترین دانشگاههای جهان، مانند MIT، طراحی رابط کاربری را در رشته علوم کامپیوتر ارائه میدهند.
حال باید بررسی کنیم که چه تفاوتی بین طراحی گرافیک یا طراحی بصری (Visual Design) و طراحی رابط کاربری (UI Design) وجود دارد و چرا نمیتوان آن را زیرشاخه هنر و طراحی دانست.
طراح رابط کاربری باید با اصول گرافیک آشنا باشد، اما هدف اصلی او طراحی یک نرمافزار یا وبسایت زیبا نیست. در واقع، هدف اصلی طراح رابط کاربری، طراحی محصولی است که کاربران بتوانند به آسانی از آن استفاده کنند و به هدف خود برسند.
در واقع، طراح رابط کاربری از اصول گرافیک و زیباییشناسی برای ایجاد تجربه کاربری آسان استفاده میکند. به عنوان مثال، برای اینکه یک گزینه به راحتی قابل مشاهده باشد، از یک رنگ خاص در طراحی آن استفاده میکند.

برای بهتر درک موضوع، به سایتهایی فکر کنید که ظاهر زیبا و کاربری نامناسبی دارند. به عنوان مثال، سایتهایی با رنگبندی زیبا، اما طراحی منوی پیچیده. این سایتها ممکن است کاربران را مجبور به کلیک چندین بار کنند یا باعث سردرگمی آنها شوند تا یک مورد خاص را پیدا کنند.
یک طراحی گرافیک خوب به معنای زیبا بودن سایت یا نرمافزار است، اما یک طراحی UI خوب به معنای ساده بودن کار با نرمافزار است.
اصول طراحی رابط کاربری یا UI چیست؟
قبل از ورود به مراحل طراحی رابط کاربری (UI)، باید به اصول اساسی UI نگاه کنیم. این اصولی هستند که یک طراح حرفهای در طول اجرای پروژه به آنها توجه میکند و آنها را رعایت میکند.
پنج اصل اساسی طراحی UI عبارتند از:
1. رعایت ساختار
منظور از رعایت ساختار این است که رابط کاربری باید هدف، معنا و جهت داشته باشد. باید یک نظم و ساختار روشن و مشخص وجود داشته باشد که کاربران بتوانند آن را درک کنند و تشخیص دهند. باید اجزای غیرمرتبط را در کنار هم قرار ندهید و دستهبندی مشخصی را اعمال کنید. در یک نگاه به محصول، کاربر باید بتواند بخشهای مختلف را تشخیص دهد و بداند کدام بخش برای رفع نیازهای خود مراجعه کند.
2. رعایت سادگی
در حالی که تکنولوژیها روز به روز پیچیدهتر میشوند، رقابت در مورد سادگی است! موفقیت در طراحی UI به معنای رعایت اصل سادگی است. باید محصول را به گونهای طراحی کنید که کاربر به سادگی روش استفاده از آن را فهمیده و انجام دهد. فرآیندهای پرتکرار و رایج باید به راحتی قابل انجام باشند و کاربر نباید برای انجام فرآیندهای پیچیده، با مسیر پیچیدهای روبرو شود. به عبارت دیگر، مهم نیست که تکنولوژی چقدر پیچیده است، شما باید رابط کاربری را ساده نگه دارید.
قابلیت دیده شدن یا اصل پدیداری یکی از اصول کلیدی UI است که باید به آن توجه کنیم. این امر که چه اطلاعاتی را در دسترس کاربران قرار میدهیم، بسیار مهم است.
جهت مطالعه ادامه مطالب روی لینک کلیک کنید.